Mieltä ja kehoa rauhoittava hengitysharjoitus

Tietoisella hengityksellä on keskeinen merkitys joogassa, ja joogaan kuuluvat erilaiset hengitysharjoitukset. Pranayama on sanskritia ja sillä tarkoitetaan hengitysharjoituksia. Joogaperinteessä pranayama on elämänenergian ohjaamista eli hengityksen tietoista säätelyä halutulla tavalla.

Hengitysharjoituksia voidaan tehdä ilman varsinaista joogaharjoitustakin. Hengitysharjoituksilla voi olla positiivisia ja tasapainoittavia vaikutuksia kehon ja mielen hyvinvointiin. Syvä ja rauhallinen hengitys rauhoittaa ja rentouttaa, joilloin stressin kokemus vähenee. Erityisesti kiireessä ja stressissä hengitys jää usein pintapuoliseksi, mikä lisää kehon negatiivisia tuntemuksia. Syviä hengityskiertoja ja hengitysharjoituksia voi tehdä melkein missä vaan.

Hengitysharjoituksiin on helppo päästä kiinni perinteisellä Sama Vritti hengitysharjoituksella. Tämän hengitysharjoituksen ideana on, että sisään- ja uloshengitykset ovat samanpituisia. Sama Vritti on hyvä ensimmäiseksi hengitysharjoitukseksi, ja harjoituksen myötä hengityksen kontrollointi tulee tutuksi.

Helppo hengitysharjoitus

  • Istu itsellesi mukavassa asennossa selkä ryhdikkäänä mielellään nojaamatta selkää mihinkään. Voit istua esimerkiksi risti-istunnassa tai polvi-istunnassa. Voit istua joogamatolla, tyynyn päällä tai tuolilla. Lattialla istuessa selän saa helpommin suoraksi tuomalla koroketta, esimerkiksi joogablokin tai tyynyn, istuinluiden alle. Hae asentoon rentoutta.
  • Voit sulkea silmät. Yhden aistin pois sulkeminen auttaa usein keskittymiseen. Jos silmien kiinni pitäminen tuntuu epämukavalta, voit pitää silmät kevyesti auki, ja kohdentaa katseen alaviistoon kohteeseen, joka ei vie erityisesti huomiota.
  • Tule tietoiseksi luonnollisesta hengityksestäsi. Anna hengityksen virrata vapaana.
  • Anna hengityksen tasaantua. Vähitellen voit syventää hengitystä, ja pidentää sekä sisään- että uloshengityksiä.
  • Anna kylkien pehmeästi laajentua sisäänhengityksillä, ja anna uloshengitysten lempeästi pidentää selkärankaa.
  • Kun olet valmis, aloita hengitysharjoitus. Laske rauhalliseen tahtiin mielessäsi neljään sisäänhengityksellä, ja taas neljään uloshengityksellä. Sisään- ja uloshengitykset ovat samanpituiset. Hengitystä ei tarvitse pidättää sisään- ja uloshengitysten välissä.
  • Toista hengityskiertoja useamman kerran laskemalla kummatkin hengityssuunnat neljään mielessäsi. Hetken päästä voit halutessasi pidentää hengityskiertoja laskemalla mielessäsi esimerkiksi kuuteen tai kahdeksaan.
  • Harjoitusta voi tehdä muutamasta minuutista niin pitkään kuin itselle tuntuu hyvältä.

Kun hengitysharjoitus on tullut tutuksi, sitä voi harjoittaa missä ja koska vaan. Erityisesti stressaavassa tilanteessa tai sen jälkeen tuttu hengitysharjoitus voi auttaa rauhoittamaan ja palauttamaan mieltä ja kehoa rasittavasta tilanteesta. Hengitysharjoituksen voi tehdä vaihtoehtoisesti myös seisaaltaan tai makuulteen.

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)