Hyvien tekojen vaikutus onnellisuuteen

Hyvän tekeminen muille tuo elämään tyytyväisyyttä, joka vaikuttaa hyvän tekijän mielentilaan positiivisella tavalla. Hyvien tekojen tekeminen vähentää tutkimusten mukaan hyvien tekojen tekijän stressin kokemusta ja pidentää jopa elinikää. Hyvän tekeminen vapauttaa keskushermostossa esiintyviä endorfiineja, jotka ovat mielihyvän tunnetta tuovia hormoneja.

Hyvän tekeminen lisää elämänmyönteisyyttä. Tutkimusten mukaan onnellisuus ja positiiviset tunteet ja ajatukset edistävät terveyttä. Positiivinen mieli omaa täysin erilaisen ajattelutavan kuin negatiivinen mieli. Myönteinen ajattelu ja myönteiset tunteet voivat edesauttaa luovuutta, tunteiden hallintaa, päättelykykyä ja vähentää stressiä.

Hyvillä teoilla sanotaan olevan positiivinen kierre, vaikka se ei aina olisikaan ilmeistä. Hyvien tekojen motiviina ei ole saada hyötyä itselleen teoistaan, mutta suurin osa hyvän teon kohteena olevista laittaa hyvän kiertämään tavalla tai toisella. Hyvää tekevät henkilöt ovat positiivisempia, ja ihmiset suhtautuvat myönteisemmin positiivisiin ja onnellisiin henkilöihin. Ihmisten myönteinen suhtautuminen edesauttaa sosiaalisten suhteiden vahvistumista.

Miten hyviä tekoja voi tehdä?

Auttaminen

Joka päiväisessä elämässä voi pienelle teoilla auttaa toisia. Auttamisen ei välttämättä tarvitse olla aikaa vievää tai rahaa vaativaa toimintaa. Auttamista voi olla esimerkiksi oven auki pitäminen, vaunujen nostaminen bussissa tai työkaverin jeesaaminen.

Antaminen

Kotoa löytyy monilta ylimääräisiä tavaroita, joita ei tule käytettyä tai ei enää tarvitse. Itselleen turhia tavaroita voi antaa tutuille tai hyväntekeväisyyteen. Joskus itselleen turha tavara voi olla ystävälle aarre, ja piristää ystävän päivää. Ihana tapa kierrättää tavaroita on myös lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Antaminen voi olla myös oman aikansa antamista. Omaa aikaansa voi antaa olemalla läsnä tutulle tai tuntemattomalle tai osallistumalla vapaaehtoisena toimintaan, jossa aikasi antaminen on muille arvokasta.

Tukeminen

Tukeminen voi yksinkertaisuudessaan tarkoittaa läsnäoloa. Olet paikalla, kun toinen tarvitsee sinua. Ehkä kuuntelet, autat, halaat tai vain olet olemassa, jos toinen tarvitsee tukea.

Kuuntelu

Toisen kuuntelu voi olla joskus arvokkain asia, mitä voit toiselle antaa. Ääneen asioiden sanominen voi olla iso osa ongelman prosessointia tai jopa ongelman myöntämistä itselleen. Kuuntelijan roolissa on hyvä muistaa, että antaa toisen puhua ja kertoa ilman, että itse keskeyttää, arvostelee tai vähättelee toisen tarvetta puhua aiheesta.

Yksinäisyyttä kokevat ihmiset saattavat haluta vain tulla kuulluksi ilman sen ihmeempiä ongelmia. Esimerkiksi vanhukset voivat arvostaa suuresti sitä, että saa vaihtaa pari sanaa bussipysäkillä ystävällisen ihmisen kanssa. Itselleen pieni hetki voi olla toiselle päivän kohokohta.

Ilahduttaminen

Ilahduttaa voi vaikka yllättämällä ystävän pienellä teolla tai lahjalla. Kaikkeen ei tarvitse liittyä ostettua materiaa. Yllätys voi olla vaikka itse leivotut sämpylät tuliaisena, kun kyläilet ystäväsi luona, tai viesti, jossa kerrot ystäväsi olevan tärkeä sinulle.

Hyvät teot itselle

Vaikka tässä käsitellään hyvien tekojen tekemistä muille ihmisille, on myös hyvä muistaa kuinka tärkeää on tehdä hyviä tekoja itselleen ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. On hyvä pitää mielessä, että hyvien tekojen tekeminen muille ei tarvitse heikentää omaa hyvinvointia ja jaksamista, vaan hyviä tekoja voi tehdä oman kapasiteetin rajoissa ihan pienilläkin teoilla.

Itselleen voi tehdä hyvää monella tavalla. Olemme kaikki erilaisia, joten on tärkeää löytää itselleen sopiva tapa huolehtia itsestään. Joillekin se voi olla joogaa, ystävien tapaamista tai lemmikin kanssa ajanviettoa, ja joillekin se voi mökkeilyä, luonnossa liikkumista tai jotain ihan muuta. Meditointi, pysähtyminen ja itsetuntemus työskentely auttaa löytämään keinoja tehdä itselle hyvää. Pystyt antamaan hyvää eteenpäin muille paremmin silloin, kuin itse voit hyvin ja olet huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi.

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)