Joogalla on erilainen merkitys kaikille sen harjoittajille. Joillekin se on puhtaasti fyysinen treeni, jolla halutaan ylläpitää kehon toimintaa tai edistyä vaihe vaiheelta. Joillekin se on syvä henkinen kokemus. Joillekin se on kehon ja mielen yhteen liittämistä. Ja joillekin se voi olla tervetullut hengähdyshetki arjen keskellä. Mielestäni ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa suhtautua joogaan. Joogan kokemus saa olla yksilöllinen. Pääasia on, että jooga tuo jotain hyvää elämään.
Yksilöllisyyden korostaminen on omassa joogan ohjauksessani ollut aina itseäni kutsuvaa, ja mahdollisesti sen takia olen päätynyt ohjaamaan paljon yin joogaa, jossa nimenomaan painotetaan yksilöllisyyttä ja kehojen erilaisuutta sallivassa hengessä eikä pakoteta kehoa tai mieltä kykenemään mihinkään tiettyyn tehtävään harjoituksen aikana. Olen yin joogan ohjaamisen myötä huomannut tuovani tätä sallivaa ohjaustyyliä myös muille joogatunneilleni. Yksilöllisyyden ymmärrys ei kuitenkaan rajoitu pelkästään joogasaleille vaan tuo mukanaan sallivampaa suhtautumista ihmisten erilaisuutta kohtaan myös muissakin tilanteissa.
Joogan myötä olen oppinut arvostamaan omaa kehoani huomattavasti paremmin. Oma kehoni ei ole läheskään täydellinen enkä edes tiedä minkälainen se ”täydellinen” keho loppujen lopuksi edes olisi. Tällä hetkellä oleellista ja tärkeää on, että kehoni pysyy terveenä ja toimintakykyisenä, ja omalla kohdallani olen huomannut, että näiden toteutuminen vaatii aktiivista omasta hyvinvoinnista huolehtimista ravinnon, liikkumisen ja levon avulla. Joogalla on omassa hyvinvoinnissani iso rooli, koska monipuoliset joogaharjoitukset auttavat kehon liikkuvuuden säilyttämisessä, vahvistavat kehoa lempeästi ja antavat mielelle rauhoittumishetkiä.
Hidastaminen on ollut yksi vaikeimmista oppitunneistani. Arkeni on ollut opiskeluajoistani lähtien täynnä opiskelua ja työn tekoa, johon vuosien varrella olen tottunut ja yrittänyt mukautua. Oivallus siitä, että aina ei tarvitse tehdä mitään hyödyllistä tai ylipäätänsä yhtään mitään on ollut maata mullistavaa. Hidastaminen sekä oma joogaharjoitukseni ovat luoneet tarpeeksi rauhallisen ympäristön pääni sisälle, jotta olen pystynyt tulemaan tietoisemmaksi omasta itsestäni ja havaitsemaan paremmin omia toimintatapojani sekä niiden puutteita ja vaikutusta ympäristööni. Tietoisuus on ensimmäinen askel muutokseen ja kehitykseen.
Kiitollisuuteen havahtumisella on ollut kaikista suurin vaikutus hyvinvointiini ja onnellisuuteeni. Joogassa kiitollisuudesta puhutaan paljon – ja hyvä niin. Kiitollisuudesta kuuleminen auttaa kiitollisuuden aktiivisempaa käsittelyä. Kiitollisuuden tunnetta usein peittää tyytymättömyys tiettyihin osa-alueisiin elämässä, ja ymmärryksen puute siitä, kuinka moniin asioihin elämässä pystymme vaikuttamaan muuttamalla suhtautumistamme. Kiitollisuuden peruspilari on mielestäni se, että tiedostaa hyvät asiat omassa elämässä, ja ymmärtää sen, että mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä.
Voisiko jooga tuoda jotain hyvää myös sinun elämääsi?