Viiden minuutin joogatauko työpöydän ääressä

Joogan ei aina tarvitse olla tunnin tai puolen toista tunnin mittainen joogamatolla tehty harjoitus. Joogaa voi sisällyttää arkeen myös lyhyinä pätkinä varsinkin, jos aikaa ei tahdo löytyä pidemmälle harjoitukselle. Joogahetkessä voi parin minuutin ajan keskittyneesti ottaa syviä hengityksiä, ja tehdä samalla muutaman kehoa hellivän asennon.

Erityisesti istumatyössä selkä, niska ja hartiat ovat kovilla. Ongelmat aiheutuvat usein pitkäkestoisesta, staattisesta työasennosta. Joogatauon voi pitää oman työpöydän ääressä, ja jo viidessä minuutissa ja muutamalla joogavenytyksellä voi saada kehon voimaan paremmin. Vietä kussakin asennossa vähintään muutama rauhallinen hengityskierto tai vaikka pitempäänkin, jos aika sen sallii. Jos aikaa on hyvin vähän, tee mieluumin vähemmän asentoja huolellisesti kuin monta asentoa kiireellä.

Tee venytykset lempeästi ja kevyesti, koska venytykset tehdään kylmiltään. Etenkin, jos jotain paikkaa kolottaa jo valmiiksi, tee asennot varoen.

Selän kierrot

Hae selälle ryhdikäs asento. Kierto lähtee keskivartalosta. Ensin kääntyy vatsa ja sen jälkeen rintakehä. Käsillä voi kevyesti tukea kiertoa tuolia vasten. Tee kierto kummallekin puolelle, ja toista tarvittaessa.

Eagle Arms

Tuo käsivarret suorana eteen, ja risti käsivarret niin, että oikea käsi jää vasemman alle. Koukista kyynerpäät ja tuo oikea kämmen vasten vasenta rannetta tai kämmentä. Nosta käsivarsia kevyesti ylöspäin niin, että löydät mukavan tuntuisen venytyksen lapojen väliin. Vapauta kädet ja tuo vasen käsivarsi oikean käsivarren alle. Toista äskeinen.

Rintakehän avaus

Hae ryhdikäs istuma-asento tai tee rintakehän avaus seisten. Tuon kädet selän taakse ja risti sormet. Avaa lempeästi rintakehää ja tuo lapoja lähemmäs toisiaan. Istumatyössä olkapäät monilla kiristyvät ja kääntyvät eteenpäin. Rintakehän avauksella viedään olkapäitä kevyesti taaksepäin.

Selän pyöristys ja notkistus

Selän pyöristystä ja notkistusta voi toistaa useampia kertoja. Liike voi olla hidasta ja keskittynyttä. Jos haluat yhdistää hengityksen liikkeeseen, notkistuksen voi tehdä sisäänhengityksellä ja pyöristyksen uloshengityksellä. Hae omalle selällä sopivat liikeradat.

Takareiden lempeä venytys

Istumatyössä takareidet tyypillisesti kiristyvät istumisen myötä. Taukojoogaan voi ottaa mukaan takareiden lempeät avaukset. Vältä polvien yliojennusta. Polvi voi jäädä pieneen koukkuun varsinkin, jos takareidet tuntuvat hyvin kireiltä. Jos pöytä on liian korkealla tai et muista syistä voi käyttää pöytää venytykseen, jalan voi nostaa myös tuolin päälle.

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)