Yoga Wheel eli joogapyörä osana kehonhuoltoa

Yoga Wheel eli joogapyörä rantautui Suomeen vasta hiljattain. Joogapyörä on kehonhuoltoon suunniteltu väline, jota voi käyttää osana kehonhuoltorutiinia ja jooga- tai pilatesharjoitusta. Joogapyörän avustuksella voi toteuttaa monipuolisia venytyksiä, mutta myös kehittää lihaskuntoa, kehonhallintaa ja tasapainoa. Joogapyörästä on apua erityisesti selän jäykkyyden helpotukseen ja selän liikkuvuuden kehittämiseen.

Yoga Wheelistä tulee monille ensimmäisenä mieleen selän taaksetaivutukset, joita näkee paljon sosiaalisessa mediassa. Joogapyörän avulla selkärangan taaksetaivutukset ovat helpommin saavutettavissa monille. Selän taaksetaivutukset ovat helpommin lähestyttäviä ja jopa turvallisempia tehdä tukea vasten, ja taaksetaivutuksen syvyyttä on helppo säädellä joogapyörän avulla. Taaksetaivutusten lisäksi joogapyörällä pystyy kuitenkin tekemään paljon muutakin.

Tässä on muutama esimerkki siitä mitä yoga wheelillä voi tehdä.

1. Lonkankoukistajan venytys

Istahda polvien päälle ja tuo joogapyörä eteesi. Nosta jompi kumpi jalkapohja pyörän päälle ja hae sopiva venytys matolla tukevan jalan lonkankoukistajalle. Jos venytys ei tunnu, vie joogapyörää kauemmaksi itsestäsi. Venytys voi tuntua myös pyörän päällä olevan jalan takareidessä. Käsiä voi nojata joogapyörää tai joogapyörän päällä olevaa jalkaa vasten. Kun olet viipynyt hetken asennossa, vaihda jalat toisin päin.

2. Selkärangan kierto

Asettaudu seisomaan leveään haara-asentoon ja tuo joogapyörä eteesi. Rullaile joogapyörä toisen jalkaterän eteen, ja sijoita vastakkainen käsi joogapyörän päälle. Toinen käsi nousee yläviistoon. Toista toiselle puolelle. Voit myös vaihdella puolia dynaamisesti ja rullailla pyörää puolelta toiselle.

3. Kyljen venytys

Asettaudu joogamatolla sivuttain polvien päälle istumaan, ja suorista toinen jalka joogapyörän päälle. Lantion suunta on kohti joogamaton sivureunaa, ja suoristetun jalan varpaat osoittavat ylöspäin. Nosta suoristettuun jalkaan nähden vastakkainen käsi yläkautta niin, että saat saman puolen kylkeen mukavan venytyksen. Tämä asento venyttää lempeästi yhtä lailla joogapyörän päällä olevan jalan reiden sisäsyrjää.

4. Selkärangan taaksetaivutukset

Selän taaksetaivutuksia on syytä tehdä varovaisesti varsinkin, jos taaksetaivutukset eivät ole tuttuja ja selkä tuntuu jäykältä. Aluksi kannattaa sijoittaa joogapyörä selän alle ja ainoastaan rullailla selkää edestakaisin pyörän päällä tuntuman saamiseksi. Joogapyörällä voi hakea taaksetaivutuksen laittamalla joogapyörän enemmän yläselän alle rintarangan kohdille tai alemmas lannerangan kohdalle.

Joogapyörä on tukevaa muovia, ja pyörän päällä on pehmeä, joogamaton tuntuinen päällyste. Yoga Wheelejä saa tilattua monista urheilu- ja joogakaupoista. Kuvissa käytetty joogamatto on Mandukan ekojoogamatto.

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)