Mitä ottaa huomioon ennen ensimmäistä joogatuntia

Kiinnostaako jooga, mutta koet epävarmuutta tai jännität joogatunnille menoa?

Älä suotta jännitä, joogatunnilla ei tarvitse suorittaa eikä olla notkea, ja kaikille löytyy sopiva ”joogalaji”. Näiden vinkkien avulla teet joogakokemuksestasi mahdollisimman hyvän ja antoisan. Nämä vinkit auttavat myös, jos olet menossa ensimmäistä kertaa uuteen joogapaikkaan.

1. Selvitä etukäteen millainen tunti on kyseessä.

Joogatunteja on todella paljon erilaisia, ja on ymmärrettävää, jos ensikertalaisena on hämillään tuntivalikoimasta. Jos joogatyylistä ei löydy tietoa joogapaikan nettisivuilta tai googlettamalla, kannattaa joogapaikasta kysyä etukäteen tuntien tyypeistä ja siitä, mitkä tunnit sopivat aloittelijoille parhaiten. Jos päädyt selvittelystä huolimatta tunnille, jonka toteat olevan esimerkiksi fyysisesti epäsopiva itsellesi, jätä osa harjoituksessa tekemättä ja hakeudu mukavaan lepoasentoon. Joogatunnilla ei ole koskaan pakko tehdä mitään, ja omien rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen on tärkeää.

2. Selvitä tarkalleen missä joogapaikka on.

Selvittämällä tarkasti etukäteen mihin olet tulossa estää myöhästymisen ja viime hetken paniikin. Saat joogasta paljon enemmän irti, jos pystyt tulemaan tunnille ilman kiirettä ja paniikkia. Monille tunneille ei pääse myöhässä, ja vaikka pääsisikin, myöhässä tuleminen tunnille on epäkohteliasta ja häiritsee muita. Olen ollut useasti jooganohjaajana tilanteessa, jossa ollaan päästy ihanasti rauhalliseen ja hiljaiseen tilaan joko istuen tai makuulteen, ja sitten joku pyyhältää paikalle. Ihmisestä tulee aina ääntä, vaikka yrittäisit kuinka hiljaa liikuskella ja asettautua! Vaikka olisi kuinka kiva päästä tunnille, kun kerran olet tullut paikalle, yritä ajatella tilanne muiden kannalta.

3. Juuri ennen joogatuntia ei kannata syödä.

Ennen tuntia ei kannata syödä etenkään isoa ateriaa. Joogassa voi tulla tukala tai huono olo täydellä vatsalla. Vaikka joogatunti olisi rauhallisesta päästä, erityisesti selkärangan kierrot, joita tehdään kaikilla joogatunneilla, voi aiheuttaa hankaluuksia ruoansulatukselle. Ruokailun ja joogatunnin väliin kannattaa jättää ainakin kaksi tuntia. Jos se ei ole mahdollista, syö kevyt välipala.

4. Ota toiset joogaajat huomioon.

Joogan henkeen kuuluu vahvasti muiden huomioon ottaminen ja kunnioittaminen. Joogatunnilla voi ottaa muut huomioon antamalla toisille tilaa varsinkin joogatunneilla, jotka ovat täynnä tai jos joogamatot ovat muusta syystä lähekkäin. Joogassa on hyvä tilaisuus harjoitella sisäänpäin kääntymistä ja huomion siirtämistä pois muista joogaajista, vaikka tunnilla ollaankin ryhmässä. Oma hygienia on tärkeää etenkin muiden lähellä ollessa, ja voimakkaita hajusteita on kohteliasta välttää.

5. Tule tunnille avoimin mielin!

Tule tunnille avoimin mielen kokemaan ja kokeilemaan uutta. Joogatunneilla käy joogaajia laidasta laitaan, ja annetaan kaikkien olla rauhassa uniikkeja yksilöitä. Joogatunnilla tulet todennäköisesti tekemään ja kuulemaan jotain, mikä saattaa ihmetyttää ja yllättää. Anna itsellesi aikaa omaksua uusia kokemuksia ja haasteita, joita jooga tuo mukanaan.

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)