Muovipulloa ei kannata käyttää juomapullona

Viime aikoina on alettu yleisemmin huomioimaan muovipullojen käytön haittoja vesipullona. On tullut enemmän tietoisuuteen, että muovista liukenee veteen terveyttä haittaavia aineita. Eniten terveydelle vaarallisia aineita liukenee veteen, jos pullot kuumenevat tai vettä säilytetään pullossa pitkä aika.

Muovipullon huonot puolet

  • Erityisesti kertakäyttöisiksi tarkoitetut muovipullot ovat sen muotoisia, että niitä on mahdotonta puhdistaa kunnolla. Bakteereita kertyy pullon sisäpinnalle, vaikka pullossa säilytettäisiinkin vain vettä. Naarmut ja halkeamat tekevät muovipullosta erityisen epähygienisen, vaikka pullo olisi tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
  • Suurin osa pienemmistä juomapulloista on valmistettu muoveista, jotka liitetään terveysongelmiin.
  • Muovipullot eivät ole ympäristöystävällisiä. Vaikka muovipulloja voi kierrättää, läheskään aina muovi ei päädy asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. Vesistöihin ja ympäristöön jätetty muovi haittaa eläimistöä, ja muovit hajoavat erittäin hitaasti luonnossa.
  • Muovipullosta juodessa veteen saattaa jäädä niin sanottu muovinen maku. Se ei hivele makunystyröitä, mutta se on myös merkki siitä, että vedessä on jotain, mitä ei pitäisi juoda.

Lasipullo on hyvä vaihtoehto muovipullolle

  • Lasi on muihin materiaaleihin verrattuna ympäristöystävällistä. Lasia voidaan kierrättää, ja lasin keräyspisteet ovat helposti saatavilla useimmilla paikkakunnilla.
  • Lasi ei mainittavan arvoisesti reagoi veden kanssa, ja veden maku pysyy hyvänä ja raikkaana. Lasi pullo on helppo pestä ja pitää hygienisenä.
  • Teräksiset ja alumiiniset juomapullot voivat olla vaihtoehto muovipullolle. Metallista valmistetut pullot ovat kestäviä, ja erityisesti alumiinin kierrätysaste on hyvä. Teräs- ja alumiinipulloista kannattaa kuitenkin huomioida, että joissain huonompilaatuisissa voi olla BPAta sisältävä pinnoite sisäpinnalla, jonka on todettu olevan terveydelle haitallista. Metallipulloista saattaa jäädä metallinen maku veteen.
  • Huono puoli lasipullossa on, että se painaa enemmän kuin muovi- tai metallipullo. Lasi rikkoutuu helpommin kuin muovi- tai metallipullo, mutta useimmissa juomapulloksi tarkoitetuissa lasipulloissa on pulloa suojaava silikonisuojus, joka tekee pinnasta myös vähemmän liukkaan.
  • Lasipullot ovat tyylikkään näköisiä, ja niitä myydään melkein missä vaan. Niiden silikonisuojat ovat hauskan värisiä, ja värivaihtoehtoja on paljon.

Jos joudut joskus käyttämään muovipulloa, suojaa pullo auringolta ja kuumuudelta. Älä myöskään käytä pulloa uudestaan tai säilytä vettä pullossa pitkään. Muista kierrättää muovipullo. Ympäristö kiittää!

Kirjoittajasta

Kiitos ilmoittautumisestasi joogahaasteeseen!

Muista käydä vahvistamassa sähköpostiosoitteesi, jos et ole aiemmin tilannut Ninan joogan uutiskirjettä :)